Bondbröd

När det är dags för soppmiddag passar det utmärkt med ett nybakat bondbröd.

Mitt Kök
Bondbröd
PERNILLA HED

Dag 1

  • 5 dl vatten - kallt
  • 10 g jäst
  • 6,5 dl rågsikt

Dag 2

  • 7,5 dl vatten - ljummet
  • 65 g jäst
  • 7 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl - cirka 1, 3 kilo

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till en fördeg som ska stå över natten eller minst 6 timmar.

  2. Blanda ihop övriga ingredienser i fördegen till en smidig deg, låt den gå 10 minuter i degblandare eller arbeta den dubbelt så länge för hand. Tillsätt inte allt mjöl på en gång utan ta lite i taget tills degen känns smidig.

  3. Låt degen jäsa 30 minuter, baka sedan ut den till valfri form (gärna i jäskorg).

  4. Låt den jäsa ytterligare 30 minuter och grädda den sedan i 250 grader cirka 40 minuter.

  5. Brödets innertemperatur ska vara 98 grader.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök