Bondbröd med herbes de Provence

Recept på bondbröd med herbes de Provence. Servera brödet nygräddat eller värm det i ­ugnen före servering. Då smälter ost­tärningarna i brödet.
Petra Lindstrand
Recept på bondbröd med herbes de Provence.
Recept på bondbröd med herbes de Provence. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 11 dl vetemjöl special - –12, (ca 700 g)
  • 2 tsk salt
  • 1,5 dl polentamjöl - grovt
  • 200 g fransk bondost - eller annan lagrad ost
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, vatten och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 3–4 timmar i rumstemperatur.

  2. Strö ut ca 1 dl polentamjöl på en arbetsbänk och skrapa försiktigt ut degen. Strö 1/2 dl ­polenta över (skär av 1/4 bit av degen till förrättspizzorna). Kavla ut och dra lite i degen så den bildar en rektangel, ca 25 x 30 cm.

  3. Skär bort ostkanten och tärna osten. Strö ost och 1 tsk örtkrydda över degen. Vik ena långsidan in mot mitten och vik därefter den andra långsidan över. Nyp ihop kanten. Strö över ­1 tsk örtkrydda, lite mjöl och flingsalt. För försiktigt över brödet med båda händerna till en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30–40 min under bakduk.

  4. Sätt ugnen på 250°. Snitta brödet några gånger med en vass kniv. Sätt in i ugnen, sänk värmen till 225°. Grädda brödet ca 35 min, tills det fått ordentligt med färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!