Bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd

Recept på bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd. Allt går bra att förbereda. Bröden kan frysas och sedan tinas i ugnen i lite folie när det är dags att servera. Bönchilin blir bara godare om den görs dagen före servering.
Anna Wendt
Recept på bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd.
Recept på bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 förp bönor - blandade (380 g)
  • 1 förp bönor - svarta (380 g)
  • 0,5 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk hickory liquid smoke
  • 25 g choklad - mörk (70 %)
  • 1 msk lime - pressad
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tortillabröd

  • 7 dl vetemjöl - (420 g)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vatten

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillbehör

  • limeklyftor
  • koriander

Gör så här

  1. Tortillabröd: Blanda de torra ingredienserna. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet och häll det långsamt över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg.

  2. Ta upp degen och knåda den på mjölad arbetsbänk ca 2 min. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en fuktig handduk. Låt vila ca 20 min.

  3. Dela degen i 15 delar och rulla dem till små bollar. Kavla ut bollarna till runda bröd. Stek dem i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida.

  4. Picklad rödlök: Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten. Ta kastrullen från plattan och lägg i löken. Låt stå ca 20 min.

  5. Bönchili: Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja 2–3 min. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över krossade tomater, vinäger och liquid smoke. Koka ihop utan lock ca 20 min. Lägg bönor och choklad i grytan och värm tills chokladen smält. Smaka av med lime, honung, salt och peppar.

  6. Servera: Servera med guacamole, tortillabröd, picklad lök, limeklyftor och koriander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!