Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta

Boeuf bourguignon är en klassisk gryta med mustig smak av vin och örter. Välj ett kraftigt vin, helst franskt, att ha i grytan och servera gärna samma vin till maten.

Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar - av nöt
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl kalvfond - konc
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 250 g smålökar
  • 250 g champinjoner
  • 150 g rökt fläsk

Garnering

  • timjan - hackad
  • rosmarin

Tillbehör

  • potatismos
  • baguette
  • sallad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut. Lägg över löken i grytan.

  3. Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

  4. Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket. Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg. Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin. Servera med potatismos eller baguette och sallad.

Vad tyckte du om receptet?