Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta
Koktid: 1 timme och 30 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Boeuf bourguignon är en klassisk gryta med mustig smak av vin och örter. Välj ett kraftigt vin, helst franskt, att ha i grytan och servera gärna samma vin till maten.
Ingredienser
-
1 kg
grytbitar
- av nöt
-
2
gula lökar
-
4
vitlöksklyftor
-
2 msk
smör
- + 1 msk
-
2 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
tomatpuré
-
4 dl
rött vin
-
2 dl
vatten
-
0,5 dl
kalvfond
- konc
-
2
lagerblad
-
4 kvistar
timjan
-
2 kvistar
rosmarin
-
250 g
smålökar
-
250 g
champinjoner
-
150 g
rökt fläsk
Garnering
-
timjan
- hackad
-
rosmarin
Tillbehör
-
potatismos
-
baguette
-
sallad
Gör så här
-
Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
-
Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut. Lägg över löken i grytan.
-
Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
-
Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket. Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg. Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin. Servera med potatismos eller baguette och sallad.