Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är en klassisk gryta med mustig smak av vin och örter. Välj ett kraftigt vin, helst franskt, att ha i grytan och servera gärna samma vin till maten.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar - av nöt
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl kalvfond - konc
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 250 g smålökar
  • 250 g champinjoner
  • 150 g rökt fläsk

Garnering

  • timjan - hackad
  • rosmarin

Tillbehör

  • potatismos
  • baguette
  • sallad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut. Lägg över löken i grytan.

  3. Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

  4. Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket. Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg. Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin. Servera med potatismos eller baguette och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!