Boeuf bourguignon - klassiskt recept

Boeuf bourguignon är en fransk, mustig vinkokt köttgryta. Riktig husmanskost från regionen Bourgogne! Servera med bröd eller kokt potatis.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött - högrev, ytterlår eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm peppar - malen
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl rött vin
  • 5 dl köttbuljong - mörk
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk timjan - torkad
  • 2 lagerblad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippa lök - eller 20 små steklökar
  • 400 g champinjoner
  • 300 g rökt sidfläsk
  • rosmarin
  • smör - till stekning

Gör så här

  1. Skär köttet i 3 centimeter stora tärningar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, lägg över köttet på ett fat.

  2. Skala och skär morötterna i skivor. Skala och skiva löken. Fräs morötterna och löken och lägg över i en gryta. Tillsätt salt och peppar.

  3. Pudra över mjölet och rör om med en träslev.

  4. Häll på vinet och buljongen. Lägg i tomatpuré, timjan och lagerblad. Skala och hacka vitlöken och lägg i. Koka upp och låt grytan sjuda tills köttet är mört, det tar cirka 1 ½ timme.

  5. Skala under tiden steklökarna. Fräs dem i smör, häll på lite vatten och koka dem mjuka.

  6. Dela champinjonerna och stek dem i smör. Strimla fläsket och stek det, låt det rinna av på en bit hushållspapper. Lägg i steklökarna, fläsket och champinjoner. Sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med rosmarin.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!