Blueberry sticky buns

Härligt kladdiga och goda blåbärsbullar sötade med kokossocker och honung. Vispa ihop äggula och lite mjölk och pensla på bullarna. Fritt från gluten och vitt socker!
Elisabeth Johansson
Blueberry sticky buns
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 7 dl mjölk
  • 0,75 dl honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 äggvita - spar äggulan till pensling
  • 2 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 9 dl glutenfri mjölmix - till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 20 g psylliumhusk - fiberhusk eller psyllium
  • mandelmjöl - till utbakning

Fyllning

  • 150 g smör - mjukt
  • 2 msk honung
  • 3 msk kokossocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl blåbär

Till pensling

  • 1 äggula
  • 1 msk mjölk - lätt uppvispad med en gaffel

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret och häll i mjölken. Se till att degvätskan är ljummen. Häll degvätskan över jästen.

  3. Tillsätt honung, salt, ägg och äggvita.

  4. Rör i majsstärkelse, mjölmix, kardemumma och psylliumfrömjöl. Lägg över plastfolie och låt degen jäsa 45 minuter.

  5. Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen.

  6. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel tills den är cirka 1 centimeter tjock.

  7. Bred ut fyllningen. Rulla ihop degen på längden och skär upp i 20 snäckor. Lägg snäckorna i en smord form. Sätt plastfolie över och låt jäsa ytterligare cirka 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

  8. Vispa ihop äggula och mjölk och pensla på bullarna.

  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

  10. Låt bullarna svalna på ett galler, under en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du recept på en glutenfri mjölmix.

Recept från Mitt kök