Blomkålspizza

En pizza med extra mycket grönsaker och bra för alla som vill undvika gluten, då botten är gjord av blomkål istället för vetemjöl. Salami och kapris ger sälta och mycket smak. Vi visar steg för steg hur det går till.

Blomkålspizza
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g blomkål
  • 2 krm salt
  • 1 dl ost - riven
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 litet ägg
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja

Topping

  • 100 g moazzarellaost
  • 1 liten paprika
  • 1 dl tomatsås - färdig
  • 1 dl ost - riven
  • 75 g salami - eller skinka i skivor
  • 8 cocktailkapris - eller 1 msk vanlig kapris
  • 1 dl rödbetsskott - eller krasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär blomkålen i bitar och mixa  den mycket  fint i matberedare.

    Foto: Stefan Wettainen

    blomkalspizza

  2. Blanda väl med salt och låt stå ca 10  min. Pressa ut vätskan i omgångar i en bit silduk eller tunn kökshandduk. Detta moment är viktigt för att inte bottnen ska bli blöt och lös.

    Foto: Stefan Wettainen

    blomkålspizza

  3. Blanda blomkålen med ost, fiberhusk och ägg. Krydda med oregano och peppar. Arbeta ihop till en deg. 

    Foto: Stefan Wettainen

    blomkalspizza1

  4. Pensla olja på ett bakplåtspapper och platta ut två rundlar, ca 20 cm i diameter. Ta hjälp av silduken eller ta lite olja på händerna.

    Foto: Stefan Wettainen

  5. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Skiva mozzarella och urkärnad paprika.

    Foto: Stefan Wettainen

  6. Bred tomatsås på pizzabottnarna. Lägg på ost, paprika, salami och kapris. Grädda högt upp i ugnen 10–12 min.

    Foto: Stefan Wettainen

    pizza blomkål

Vad tyckte du om receptet?

Mer gott grönt att lägga på pizzan:

salladslök

zucchini

aubergine

sockerärter

gröna bönor

hyvlade rödbetor

hyvlade morötter

broccoli

mangold

spenat

Matredaktören: Så blir degen perfekt

”Jag älskar pizza i alla former. Denna med blomkål är lite nyttigare men känns ändå dekadent och gillas av hela familjen.

Första gången jag provbakade klibbade den fast som torkad gröt på plåten ... Men skam den som ger sig. Jag läste på och testade mig fram till ett recept med den perfekta bottnen.

Hemligheten är att blanda blomkålen med salt och sedan krama ut vattnet väl. En god  investering är en bit silduk för några kronor, finns i tygaffärer. En annan viktig sak är att tillsätta något som suger upp vätska och håller ihop bottnen. Jag valde det supereffektiva fiberhusk. Fiberhusk är malda skal från psylliumfrön och är mycket fiberrikt.” /Gunilla Von Heland