Blomkålsgratäng med hasselnötter

Recept på blomkålsgratäng. Gott som vegetarisk rätt med kokta svarta linser eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk, kött eller kyckling.

Christina Asplund
Blomkålsgratäng med hasselnötter
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud - cirka 700 g
  • 2 fänkålsstånd

Sås

  • 2 dl kokspad
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • salt - peppar
  • 0,5 dl panko
  • 0,5 dl hasselnötter - krossade rostade

Till garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Dela fänkålsstånden i fyra delar. Koka dem i lättsaltat vatten, 3–5 minuter. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag. Spara lite av kokvattnet till såsen. Lägg fänkålen i botten på en smord ugnssäker form. Fördela blomkålsbuketterna ovanpå.

  2. Sås: Blanda kokspad, grädde, vetemjöl och vispa slätt i en kastrull. Koka såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över grönsakerna. Strö över panko och hasselnötter. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 15 minuter. Garnera med strimlad persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök