Blomkålsgratäng med hasselnötter

Recept på blomkålsgratäng. Gott som vegetarisk rätt med kokta svarta linser eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk, kött eller kyckling.
Mitt Kök
Foto: thomas Carlén
Foto: thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud - cirka 700 g
  • 2 fänkålsstånd

Sås

  • 2 dl kokspad
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • salt - peppar
  • 0,5 dl panko
  • 0,5 dl hasselnötter - krossade rostade

Till garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Dela fänkålsstånden i fyra delar. Koka dem i lättsaltat vatten, 3–5 minuter. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag. Spara lite av kokvattnet till såsen. Lägg fänkålen i botten på en smord ugnssäker form. Fördela blomkålsbuketterna ovanpå.

  2. Sås: Blanda kokspad, grädde, vetemjöl och vispa slätt i en kastrull. Koka såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över grönsakerna. Strö över panko och hasselnötter. Gratinera i övre delen av ugnen, cirka 15 minuter. Garnera med strimlad persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök