Blomkålsbolognese

En god variant på köttfärssås som blir helt vegansk om du även byter ut osten mot vegansk ost, till exempel parveggio. Misopasta gör såsen rund och fyllig.
Petra Lindstrand
Blomkålsbolognese
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 gul lök - mindre
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stjälkselleristånd
  • 2 msk olivolja
  • 1 påse blomkålsris - (250 g) eller 250 g grovriven blomkål (cirka 0,5 huvud)
  • 100 g valnötter
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 msk misopasta - ljus
  • 500 ml krossade tomater
  • 1 dl röda linser - okokta
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 4 port pasta - gärna spagetti

GARNERING & TILLBEHÖR

  • 50 g parmesanost - cirka, riven
  • 0,5 kruka oregano - blad

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och stjälkselleri. Fräs i olja tills löken är helt mjuk i cirka 5 minuter. Tillsätt blomkålsriset och låt fräsa med i cirka 3 minuter.

  2. Hacka nötterna. Rör i nötter, tomatpuré, misopasta, tomater, linser, buljongtärningar, 5 dl vatten, salt och peppar. Låt sjuda i cirka 40 minuter under lock. Rör då och då.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  4. Häll av pastan och vänd ihop med önskad mängd sås. Garnera med riven parmesan och oregano.

Vad tyckte du om receptet?