Blinier

Blinier är små fluffiga boveteplättar och görs på en smet som måste jäsa. De är godast nygräddade men går bra att värma en kort stund i vanlig ugn.

Allt om Mat
Blinier

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 3 dl lättöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 3 krm salt
  • 50 g smör - smält
  • 2 äggvitor
  • smör - till stekning

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ölet. Blanda ner bovetemjöl och vetemjöl. Rör till en slät smet. Täck med plastfolie och låt smeten jäsa ca 1 timme, men gärna längre.

  2. Blanda ner äggulor, salt och smör i den jästa smeten. Vispa äggvitorna till ett skum i en annan skål. Vänd ner dem i smeten.

  3. Hetta upp en plättlagg och stek små plättar i smör ca 1 minut på varje sida. Det går också att steka småplättar i vanlig stekpanna, fast de blir inte lika jämnt runda. Servera blinierna varma.

    Foto: Michael Förster

    bininer-till-nasslor-recept

Vad tyckte du om receptet?