Blåbärstårta

Recept på sagolikt god blåbärstårta. Härligt syrlig och somrig med smak av både blåbär och vit choklad.
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning 1

  • 1 dl blåbär - färska
  • 0,5 dl blåbärssylt

Fyllning 2

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g choklad - vit
  • 3 dl blåbär - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka hastigt upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölkblandningen i äggsmeten.

  2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner det i smeten och rör ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  4. Grädda kakan längst ner i ugnen 35–40 min. Låt kallna och skär sedan kakan i tre bottnar.

  5. Fyllning 1: Rör ihop blåbär och blåbärssylt.

  6. Fyllning 2: Vispa grädden hårt och rör ner lemon curden.

  7.  Bred ut blåbärsfyllningen på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på grädd­fyllningen i ett jämt lager. Lägg på den tredje bottnen.

  8. Vispa grädden till garneringen och bred den över hela tårtan. Riv chokladen. Täck sidorna på tårtan med choklad och toppa med blåbär.

  9. Recept Katarina Carlgren, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!