Blåbärssoppa

Recept på blåbärssoppa. Toppa med hemgjorda mandelbiskvier.
Tove Nilsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 500 g blåbär
  • 4 dl vatten - + 1 msk
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Tillbehör

  • mandelbiskvier - se recept
  • vaniljglass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Koka ihop bär, 4 dl vatten och socker i en kastrull ca 5 min. Mixa till en slät soppa med mixerstav.

  2. Blanda majsstärkelse och 1 msk vatten. Rör ner redningen i soppan och låt koka upp. ­Låt soppan svalna. Servera med mandelbiskvier.

  3. Tips! Häll den varma soppan direkt i en termos och ta med på utflykt,

Vad tyckte du om receptet?

Mandelbiskvier

10 minuter + 10 minuter i ugn

Knapriga mandelkakor som är lika goda i fruktsoppan som till en kopp kaffe.

Till ca 60 biskvier:

250 g mandelmassa

2 bittermandlar

1 dl strösocker

2 äggvitor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan. Finriv bittermandeln. Blanda mandelmassa, bitter­mandel, socker och äggvitor till en smet.

2. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ut små klickar på plåtar med bakplåtspapper.

3. Grädda mitt i ugnen till gyllenbrun färg, 10–12 min. Låt kallna. Servera biskvierna till blåbärssoppan.