Blåbärsscones

Blåbärsscones är inte vilka scones som helst – de här är möra som kakor. Grädden kan bytas ut mot mjölk, men de blir mörare med grädde.

Allt om Mat
Blåbärsscones
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl - 360 g
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl vispgrädde - eller mjölk
  • 1,5 dl blåbär

Pensling

  • vispgrädde - eller mjölk

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2 msk citron - pressad

Garnering

  • 1 citron - gärna ekologisk
  • 1 tsk valmofrön - blå

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret för hand eller i matberedare. Tillsätt grädde eller mjölk och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Blanda i blåbären.

  2. Platta ut degen till en 2 cm tjock rund platta och skär åtta stycken snibbar som dras isär. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lite grädde eller mjölk.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

  4. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft, ringla över sconesen.

  5. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Strö citronskal och vallmofrön på sconesen. Servera sconesen samma dag som de bakats.

Vad tyckte du om receptet?

Smoothie till dina blåbärsscones

Mixa vaniljyoghurt, banan och hallon till en slät dryck.

Servera de ljumma sconesen med smör eller färskost till smoothien.

Ps. Här hittar du originalreceptet på scones!

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Baka med sommarbär - fler recept: