Blåbärsscones i långpanna

Recept på blåbärsscones. Spröda och smöriga scones som smälter i munnen blir extra goda när vi adderar blåbär. De är som godast nygräddade – så om du inte tänker äta alla på en gång kan du frysa in dem ogräddade. De ska sedan inte tinas innan de gräddas – så tänk på att de då måste vara inne i ugnen lite längre.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Blåbärsscones i långpanna
Blåbärsscones Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 7,5 dl vetemjöl - (450 g)
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 225 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 2 - 3 dl blåbär

Garnering

  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Skär smöret i små kuber. Nyp ihop mjölblandningen och smöret.  

  2. Blanda mjölk, socker och salt och rör ner det i mjöl- och smörblandningen. Blanda med en gaffel till en deg som precis håller ihop. Överarbeta den inte.

  3. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och pressa eller kavla försiktigt ut den till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred det rumsvarma smöret jämnt över degen. Strö på 1/3 av blåbären. Tryck fast dem lite försiktigt.

  4. Gör ett treslag: vik över 1/3 av degen från ena kortsidan. Lägg lite blåbär på den vikta delen. Vik sedan den andra kortsidan över blåbären.

  5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 12 x 30 cm. Strö socker jämnt över degen och strö över resterande blåbär. Tryck fast dem lite försiktigt.

  6. Skär degen i 10 jämnstora rutor. Lägg rutorna tätt på en en plåt med bakplåtspapper så blir de högre när de gräddas.

  7. Grädda sconesen mitt i ugnen i 20–25 min. Täck dem med ett bakplåtspapper om de börjar få för mycket färg. Låt dem svalna och bryt sedan isär dem.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: