Blåbärsrulltårta

Blåbärsrulltårta är en fluffig och lättbakad rulltårta med ­generös fyllning.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kokosflingor

Fyllning

  • 0,5 citron
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl kvarg - (10 %)
  • 1 dl florsocker - + 1 msk
  • 1 dl blåbär - + 1 dl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker till ett pösigt och vitt skum. Blanda potatismjöl, bakpulver och ­vaniljsocker i en bunke och sikta ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm. Strö över kokosen.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Strö ut socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan. Låt svalna 2–3 min.

  3. Lossa papperet som kakan har gräddats på, men lägg tillbaka det på kakan tills den har kallnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker.

  4. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 tsk saft. Vispa upp grädden och rör i kvarg, 1 dl florsocker, citronskal och -saft. Blanda 1 dl blåbär med 1 msk florsocker. Vänd ner blåbären i fyllningen. Bred fyllningen över kakan. Strö över 1 dl blåbär och rulla ihop.

  5. Rulla in rulltårtan i smörgåspapper eller bakplåtspapper och lägg den i ­kylen ca 30 min. Skär upp rulltårtan i bitar och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!