Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Blåbärspaj med krämig mandelfyllning

Blåbärspaj med krämig mandelfyllning har en kombination av smördeg och mandelkräm vilket ger pajen en smak och konsistens som för tankarna till nybakade blåbärswienerbröd.

Petra Lindstrand
Blåbärspaj med krämig mandelfyllning
Blåbärspaj med krämig mandelfyllning
Blåbärspaj med krämig mandelfyllning
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg - + 1
  • 2 msk likör - t ex Disaronno Amaretto (mandellikör)
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk vetemjöl - + 1 msk
  • 250 g smördeg - kyld, på rulle (avlång)
  • 250 g blåbär - frysta svenska (ej odlade)
  • 1 msk rårössocker - + 1 msk

Tillbehör

  • grädde - vispad, eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt 1 ägg, likör och vaniljsocker och vispa slätt. Rör i mandelmjöl och 1 msk vetemjöl.

  2. Rulla ut smördegen på det medföljande papperet och runda till kanterna på degen något med en kniv. Bred mandelkrämen jämnt över bottnen, men lämna ca 4 cm runt kanterna.

  3. Blanda bären med 1 msk vetemjöl och 1 msk rårörsocker. Strö bärblandningen på mandelkrämen, lägg mest bär i mitten. Vik över kanterna, in mot mitten, lite omlott.

  4. Pensla kanterna med 1 uppvispat ägg och strö över 1 msk rårörsocker.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 45 min. Täck med aluminiumfolie efter ca 30 min om pajen ser ut att få för mycket färg.

  6. Servera pajen, varm eller ljummen, med vispad grädde eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: 

Kladdkaka - recept på kladdig klassiker