Blåbärspaj med krämig mandelfyllning

Blåbärspaj med krämig mandelfyllning har en kombination av smördeg och mandelkräm vilket ger pajen en smak och konsistens som för tankarna till nybakade blåbärswienerbröd.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg - + 1
  • 2 msk likör - t ex Disaronno Amaretto (mandellikör)
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk vetemjöl - + 1 msk
  • 250 g smördeg - kyld, på rulle (avlång)
  • 250 g blåbär - frysta svenska (ej odlade)
  • 2 msk rårössocker - + 1 msk

Tillbehör

  • grädde - vispad, eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt 1 ägg, likör och vaniljsocker och vispa slätt. Rör i mandelmjöl och 1 msk vetemjöl.

  2. Rulla ut smördegen på det medföljande papperet och runda till kanterna på degen något med en kniv. Bred mandelkrämen jämnt över bottnen, men lämna ca 4 cm runt kanterna.

  3. Blanda bären med 1 msk vetemjöl och 1 msk rårörsocker. Strö bärblandningen på mandelkrämen, lägg mest bär i mitten. Vik över kanterna, in mot mitten, lite omlott.

  4. Pensla kanterna med 1 uppvispat ägg och strö över 1 msk rårörsocker.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 45 min. Täck med aluminiumfolie efter ca 30 min om pajen ser ut att få för mycket färg.

  6. Servera pajen, varm eller ljummen, med vispad grädde eller vaniljsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!