Blåbärsbullar med mandelmassa

Ljuvligt goda veganska bullar med både blåbär och mandelmassa. Degen blir smidig, kladdfri och ger saftiga bullar.
Frida Svanberg
Blåbärsbullar med mandelmassa
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 3 dl växtbaserad dryck - eller vatten
  • 90 g strösocker - (1 dl)
  • 2 tsk kardemumma - mald eller mortlad
  • 3 g salt - (0,5 tsk)
  • 540 g vetemjöl - (9 dl)
  • 100 g mjölkfritt margarin - rumsvarmt

Ingredienser

  • 150 g mandelmassa
  • 1 dl blåbärssylt - fast
  • 45 g strösocker - (0,5 dl)
  • 75 g mjölkfritt margarin - rumsvarmt
  • 10 g vaniljsocker - (2 tsk)
  • 6 g vetemjöl - (2 tsk)

Sockerlag

  • 50 g vatten - (0,5 dl)
  • 45 g strösocker

Garnering

  • strösocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vätskan till 37 grader och blanda ner den i jästen tillsammans med strösocker, kardemumma och salt. Rör om tills jästen lösts upp.

  2. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och knåda till en deg med köksassistent eller elvisp med degkrokar. Klicka i margarinet i degen och knåda tills degen släpper från kanterna. Degen ska vara glansig och elastisk när den är klar. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och lägg över en handduk. Låt degen vila i 20 min.

  3. Riv mandelmassan. Mixa sedan alla ingredienser till fyllningen i en matberedare tills du får en slät kräm.

  4. Koka ihop sockerlagen och ställ den åt sidan.

  5. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i 2 cm tjocka remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till bullar. Lägg bullarna på två plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 1 ½–2 tim. Sätt ugnen på 200 grader.

  6. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10–12 min. Pensla bullarna med sockerlag igen och låt dem svalna något på plåten. Doppa varje bulle i strösocker före servering.

Vad tyckte du om receptet?