Björnbärssockerkaka med havresmulor

Bjud på en saftig björnbärskaka till sommarfikat! Havresmulorna på kakan ger ett gott crunch och god rostad smak.

Elisabeth Johansson
Björnbärssockerkaka med havresmulor
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl björnbär

Havresmulor

  • 75 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Havresmulor: Smält smöret. Blanda ihop alla ingredienser.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll smörmjölken i äggpöset och vänd ner mjölblandningen. Blanda till en jämn smet.

  3. Lägg havresmulorna i botten på en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 1/2 liter. Häll i sockerkakssmeten och lägg i björnbären med jämna mellanrum.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Ta ut kakan och låt den vila i formen ca 5 min. Vänd sedan upp kakan på ett fat och låt den kallna under formen. 

Vad tyckte du om receptet?