Björnbärsrutor

Björnbärsrutor blir sötsega och lite knäckiga. De går utmärkt att frysa.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl havregryn - + 1 dl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Rårörda björnbär

  • 250 g björnbär
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Rör ihop björnbär och socker och låt stå tills sockret lösts upp.

  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker med elvisp tills det är krämigt. Blanda i mjöl, 3 dl havregryn, vaniljpulver, bakpulver och salt och rör ihop till en deg.

  3. Tryck ut 3/4 av degen i en form med bakplåtspapper, ca 24 x 30 cm. Fördela björnbären ovanpå.

  4. Blanda 1 dl havregryn med resten av degen och smula den ovanpå bären. Den ska inte täcka helt.

  5. Grädda mitt i ugnen 30–35 min, tills degen fått lite färg. Låt kakan kallna och kyl gärna innan den skärs i rutor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!