Björnbärscheesecake

Recept på underbart god björnbärscheesecake. Tänk på att cheesecaken ska gräddas 2 timmar och sedan svalna i kylen, så börja i god tid.
Louise Johansson
Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 0,5 citron
  • 15 digestivekex - (200 g)

Björnbärspuré

  • 225 g björnbär - frysta eller färska
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten - + 1 msk
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning

  • 600 g naturell färskost
  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg

Garnering

  • oxalis - röd, eller harsyra, andra ätbara örter eller blommor

Gör så här

  1. Puré: Koka upp socker, 1 dl vatten och 2/3 av björnbären, spara resterande till garnering. Blanda majsstärkelse och

    1 msk vatten och rör ner i björnbären. Koka ihop ca 2 min. Ta kastrullen från värmen och mixa till en slät puré. Sila purén så att kärnorna försvinner. Låt kallna och ställ i kylen.

  2. Sätt ugnen på 125°, varmluft. Smält smöret till kakbottnen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Tillsätt smör, citronskal och citronsaft. Mixa till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  3. Fyllning: Vispa ihop färskost, yoghurt, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och salt till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en slät smet.

  4. Häll ca 1/3 av fyllningen på kakbottnen. Ringla över drygt 1/2 dl av björnbärspurén och varva ytterligare två gången. Skapa ett fint, marmorerat mönster på cheesecaken med hjälp av en gaffel.

  5. Grädda cheesecaken mitt i ugnen ca 2 timmar tills fyllningen har stelnat. Låt kakan svalna och ställ den i kylen.

  6. Garnera med de sparade björnbären och oxalis vid servering.

Vad tyckte du om receptet?