Björnbärs- och plommonpizza med lönnsirap och vaniljkvarg

Pizza med plommon och björnbär toppad med vaniljkvarg. Frukt och härlig fyllning med mandelmassa. Ringla lite lönnsirap över och servera med vaniljkvarg eller vaniljglass. Det blir succé.

Elisabeth Johansson
Björnbärs- och plommonpizza med lönnsirap och vaniljkvarg
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor - malda
  • 6,5 dl vetemjöl - (390 g)

Mazarinfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg

Topping

  • 8 plommon
  • 200 g björnbär
  • 2 msk lönnsirap

Garnering

  • mynta

Tillbehör

  • kvarg med vaniljsmak

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en matberedare. Arbeta degen 7–8 min. Lägg den i en plastlåda med lock eller i en plastpåse. Knyt ihop påsen men lämna lite luft så att degen får plats att expandera. Lägg degen i kylen ca 12 timmar.

  2. Fyllning: Finriv mandelmassan och blanda ihop alla ingredienserna till mazarinfyllningen.

  3. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar. Kavla eller tryck ut bitarna till rundlar, ca 5 mm tjocka. Lägg dem på en mjölad plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa eller bred på mazarinfyllningen. Lämna kanterna fria.

  4. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Lägg dem på pizzorna i ett cirkelformat mönster. Fördela björnbären på pizzorna.

  5. Grädda pizzorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, 6–7 min. Ringla över lönnsirap och garnera med mynta. Servera med vaniljkvarg. 

Vad tyckte du om receptet?