Biscotti med oliver och pistaschnötter

Biscotti är oftast söta men här har vi gjort en salt variant med oliver, nötter och basilika.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Biscotti med oliver och pistaschnötter
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 75 g smör - kylskåpskallt
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 40 g kalamataoliver - urkärnade och skivade
  • 0,5 dl pistaschnötter - grovhackade
  • 2 msk basilika - hackad

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i bunken till en matberedare.

  2. Klicka i smöret och blanda degen i några sekunder till en smulig deg. Vispa ihop 1 msk olivolja, ägg och mjölk och häll ner det i matberedaren. Blanda i ytterligare några sekunder tills degen går ihop. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

  3.  Tillsätt oliver, pistaschnötter och basilika till degen.

  4. Forma degen till två längder och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla längderna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 30 min.

  5. Låt längderna svalna något och skär dem sedan med en vass kniv i sneda snittar, ca 1 ½ cm breda.

  6. Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Grädda biscottin i ytterligare 20 min.

  7. Stäng av värmen, ställ ugnens lucka på glänt och låt biscottin svalna i eftervärmen.

Vad tyckte du om receptet?