Billig och god fisksoppa

En billig soppa med mycket smak lagar du på vanligt fiskblock från frysdisken.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 sej - eller torskblock, tinat
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 msk tomatpuré
  • 0,25 krm cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk tomater
  • 1 l vatten - kokande, ca
  • salt
  • 2 - 3 tsk jungfruolivolja
  • svartpeppar - nymalen
  • basilikablad

Till servering

  • 4 - 5 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft - färskpressad
  • 3 msk basilika - hackad
  • brödkrutonger

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa, klyfta och skiva fänkålen. Skala och skär moroten och palsternackan i tärningar.

  2. Fräs lök och vitlök i oljan ca 3 min. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs ca 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpurén, cayennepeppar, paprikapulver och fräs ca 1 minut. Blanda i tomaterna och hälften av vattnet, koka soppan under lock ca 20 minuter. Lägg i fiskbitarna och sjud 5-8 minuter eller tills fisken är klar. Mixa soppan slät med stavmixer, späd den med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Smaka av med salt. Fördela soppan i skålar. Ringla över jungfruoljan. Peppra. Garnera med basilikablad.

  3. Servera soppan med majonnäsen blandad med citronsaften och basilikan. Brödkrutonger är goda att servera till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök