Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon

Recept på biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon. En perfekt bjudrätt, vildsvinsbiffar och sås kan lagas redan dagen före – praktiskt om man vill förbereda.

Mattias Larsson
Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon
Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon
Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 550 gvildsvinsfärs
  • 2 mskströbröd
  • 1 dlmjölk
  • 1gul lök
  • 1 msksmör- + 2 msk
  • 1ägg
  • 1 msksenap
  • 2 krmenbär- mortlade
  • 3 krmsalt
  • 1 mskrapsolja
  • 1 pktbacon- (140 g)

Sås

  • 50 grotselleri
  • 0,5gul lök
  • 1 mskrapsolja
  • 2timjankvistar
  • 2 dlvispgrädde
  • 2,5 dlvatten
  • 1,5äppelcidervinäger
  • 1,5kycklingfond- eller viltfond
  • 0,5 tsksalt

Kål

  • 300 gspetskål
  • 1 mskolivolja
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • potatis- kokt
  • lingon- rårörda

Gör så här

  1. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i 1 msk smör i en kastrull på låg temperatur. Lägg färs, lök, ägg, senap, enbär och salt i bunken och blanda ordentligt. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i 2 msk smör ca 3 min på varje sida på medelhög temperatur tills de har en fin brynt yta och innertemperaturen är 70°.

  2. Sås: Skala och fintärna rotsellerin. Skala och finhacka löken. Fräs selleri och lök i olja tillsammans med timjankvistarna i en kastrull 2–3 min. Häll på grädde, vatten, vinäger och fond. Koka upp och låt koka tills ca 3 dl återstår. Sila såsen och koka upp på nytt precis före servering.

  3. Finstrimla och knaperstek baconet.

  4. Sätt ugnen på 200°. Riv kålbladen i stora bitar och lägg dem på en plåt. Blanda kålen med olja och salt. Ugnsbaka kålen mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Strö bacon över biffarna och servera med kål, gräddsås kokt potatis och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?