Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon

Recept på biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon. En perfekt bjudrätt, vildsvinsbiffar och sås kan lagas redan dagen före – praktiskt om man vill förbereda.

Mattias Larsson
Biffar av vildsvinsfärs med gräddsås, lättbakad spetskål, knaprigt bacon och rårörda lingon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 550 g vildsvinsfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 ägg
  • 1 msk senap
  • 2 krm enbär - mortlade
  • 3 krm salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 pkt bacon - (140 g)

Sås

  • 50 g rotselleri
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 timjankvistar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 äppelcidervinäger
  • 1,5 kycklingfond - eller viltfond
  • 0,5 tsk salt

Kål

  • 300 g spetskål
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • lingon - rårörda

Gör så här

  1. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i 1 msk smör i en kastrull på låg temperatur. Lägg färs, lök, ägg, senap, enbär och salt i bunken och blanda ordentligt. Forma färsen till 8 biffar. Stek biffarna i 2 msk smör ca 3 min på varje sida på medelhög temperatur tills de har en fin brynt yta och innertemperaturen är 70°.

  2. Sås: Skala och fintärna rotsellerin. Skala och finhacka löken. Fräs selleri och lök i olja tillsammans med timjankvistarna i en kastrull 2–3 min. Häll på grädde, vatten, vinäger och fond. Koka upp och låt koka tills ca 3 dl återstår. Sila såsen och koka upp på nytt precis före servering.

  3. Finstrimla och knaperstek baconet.

  4. Sätt ugnen på 200°. Riv kålbladen i stora bitar och lägg dem på en plåt. Blanda kålen med olja och salt. Ugnsbaka kålen mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Strö bacon över biffarna och servera med kål, gräddsås kokt potatis och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?