Biff Stroganoff – klassiskt recept

Recept på  biff stroganoff. Rätten är troligen uppkallad efter en rysk greve på 1700–talet som hette Stroganov. Greven var gourmet, men också tandlös och bad därför kocken skära köttet i små bitar. Lång tid senare är Biff Stroganoff en kär klassiker, en rätt som visar att man enkelt kan laga en mustig gryta på kort tid.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 g utskuren biff
  • 2 gula lökar
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 tsk torr sherry
  • persilja - hackad

Gör så här

  1. Skär köttet i centimetertjocka strimlor. Bryn köttet i omgångar i smör i en stekpanna. Lyft upp och ställ åt sidan.

  2. Skala och hacka löken. Mjukstek löken sakta i smör i samma panna, cirka 10 minuter.

  3. Lägg tillbaka köttet. Krydda med salt och peppar.

  4. Tillsätt tomatpuré, senap, vatten och crème fraiche. Efterstek under lock på svag värme cirka 5 minuter. Blanda i sherry. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja. Servera gärna med ris eller potatispuré.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök