Biff marinerad i mirin, sake och soja

Sake, som ger biffen en alldeles speciell smak, finns på Systembolaget. Servera t. ex grillad purjolök till.
Lisa Lemke
Foto: Åsa Dahlgren

Biff marinerad i mirin

  • 500 g ryggbiff
  • 1 dl sake
  • 1 dl soja - japansk
  • 0,75 dl mirin (söt matlagningssake)
  • 3 msk ingefära - finriven
  • 1 msk strösocker

Tillbehör

  • grillad purjolök - se recept
  • japanskt ris - nykokt
  • soja - japansk

Gör så här

  1. Blanda sake, soja, mirin, ingefära och socker i en kastrull. Låt koka upp. Sjud 2–3 min, rör då och då. Låt kallna. Ta undan ca 1/2 dl mari­nad.

  2. Putsa köttet från senor och lägg det i marinaden i dubbla plastpåsar. Låt marinera 2–3 timmar i kylen.

  3. Tänd grillen och ta köttet ur kylen så att det hinner blir rums­varmt. Ta upp köttet ur marinaden men spara den. Koka ihop marina­den ca 3 min.

  4. Grilla köttet över direkt glöd tills köttet har fått fin färg runt om, ca 10 min. Flytta över köttet till indirekt värme och fortsätt grilla under lock ca 15 min på varje sida, till 60 grader innertemperatur. Pensla köttet då och då med marinaden.

  5. Låt köttet vila ca 10 min under aluminiumfolie och skär det sedan i tunna skivor. Häll över den marinad som finns kvar. Servera med grillad purjolök, soja och ris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!