Biff à la Lindström – klassiskt recept

Små fina nötfärsbiffar som smaksätts med rödbetor, lök och kapris. Det är delade meningar om vem som skapat den här rätten, men den serverades första gången på Hotell Witt i Kalmar 1862 till kapten Henrik Lindström, född i St Petersburg.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 1 dl inlagda rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 2 potatisar - kokta, kalla
  • 500 g nötfärs - fin
  • 1 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 30 g smör - +100 g smör

Till servering

  • potatis - kokt
  • sallad
  • tomat
  • gurka
  • persilja - finhackad

Gör så här

  1. Skala och finhacka den gula löken. Finhacka rödbetorna och kapris. Riv potatisen fint.

  2. Blanda nötfärsen med salt i en bunke. Tillsätt en äggula i taget och en skvätt grädde växelvis. Arbeta ihop färsen mellan omgångarna. Vänd ner gul lök, rödbetor, kapris och potatis. Peppra.

  3. Forma färsen till 12 små höga biffar. Stek dem i omgångar, i en stekpanna med smör på medelstark värme, cirka 2 minuter per sida.

  4. Bryn 100 gram smör i en kastrull och servera till biffarna. Servera med kokt potatis, sallad, tomat och gurka. Garnera med hackad persilja.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök