Bearnaisesås - recept

En hemmagjord klassisk bearnaisesås känns lyxig och är alltid populärt att bjuda på. En egen bea är dessutom mycket godare än en kall färdigköpt. Bearnaisesås passar perfekt som tillbehör till grillat. Med detta enkla recept gör du ditt godaste tillbehör till en saftig köttbit helt på egen hand. Helt enkelt en enkel och väldigt god bearnaisesås!
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 msk dragon - hackad färsk
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • vitpeppar

Till garnering

  • 1 msk persilja och dragon - hackad färsk

Gör så här

  1. Finhacka löken. Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull. Låt koka samman, reducera, tills hälften av vätskan återstår.

  2. Sila bort löken och mät så att vätskan är cirka 1⁄2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.

  3. Smält smöret och håll det varmt över ett vattenbad.

  4. Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. Det är viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig.

  5. Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning. Tillsätt lite i taget så att såsen inte skär sig.

  6. Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar.

  7. Håll såsen varm över vattenbad fram till servering. Strö över hackad persilja och dragon.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Recept från Mitt kök