Baskisk fiskgryta med potatis och jalapeño

Baskisk fiskgryta med potatis och jalapeño är mustig och god. Den fruktiga jalapeñon ger ett härligt sting, utan att göra grytan alltför stark. Perfekt gryta att lyxa med en vardag - eller att bjuda på till helgen.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g fisk - fast, vit, t ex torsk, hälleflundra, MSC- eller ASC-märkt
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 jalapeños
  • 700 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 1,5 fiskbuljongtärning - eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 tsk paprikapulver - rökt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • persilja - hackad
  • citronskal - finrivet

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Kärna ur och skiva jalapeñon. Skala och skär potatisen i bitar.

  2. Fräs lök och vitlök i olja 2–3 min, tills de blir mjuka. Tillsätt jalapeñon och fräs ytterligare ca 1minut. Tillsätt potatis, vatten, buljongtärning, vin och paprikapulver och koka upp. Låt sjuda ca 15 min, tills potatisen är nästan färdig. Krydda med salt och peppar och eventuellt lite mer rökt paprikapulver.

  3. Lägg fiskbitarna i grytan och sjud på låg värme ca 5 min.

  4. Garnera fiskgrytan med persilja och citronskal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!