Baskisk fiskgryta med potatis och jalapeño
Koktid:
Aktiv tid c:a 20 minuter
Baskisk fiskgryta med potatis och jalapeño är mustig och god. Den fruktiga jalapeñon ger ett härligt sting, utan att göra grytan alltför stark. Perfekt gryta att lyxa med en vardag - eller att bjuda på till helgen.
Ingredienser
-
600 g
fisk
- fast, vit, t ex torsk, hälleflundra, MSC- eller ASC-märkt
-
2
gula lökar
-
4
vitlöksklyftor
-
3
jalapeños
-
700 g
potatis
-
2 msk
olivolja
-
8 dl
vatten
-
1,5
fiskbuljongtärning
- eller grönsaksbuljongtärning
-
2 dl
vitt vin
- torrt
-
0,5 tsk
paprikapulver
- rökt
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Garnering
-
persilja
- hackad
-
citronskal
- finrivet
Gör så här
-
Skär fisken i bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Kärna ur och skiva jalapeñon. Skala och skär potatisen i bitar.
-
Fräs lök och vitlök i olja 2–3 min, tills de blir mjuka. Tillsätt jalapeñon och fräs ytterligare ca 1minut. Tillsätt potatis, vatten, buljongtärning, vin och paprikapulver och koka upp. Låt sjuda ca 15 min, tills potatisen är nästan färdig. Krydda med salt och peppar och eventuellt lite mer rökt paprikapulver.
-
Lägg fiskbitarna i grytan och sjud på låg värme ca 5 min.
-
Garnera fiskgrytan med persilja och citronskal.