Baskisk cheesecake - recept på cheesecake bakad på färskost

Recept på baskisk cheesecake, även kallad burnt basque cheesecake. Det här är en cheesecake som bakas utan botten då den är en bakad ostkräm. Ytan ska ha rejält med färg.
Baskisk cheesecake - recept på cheesecake bakad på färskost
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g naturell färskost - rumsvarm
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk vetemjöl

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Sätt ugnen på 225°. Vispa färskost och socker med elvisp så att sockret löses upp. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vispa i äggen, ett i taget. 

  3. Rör ner grädden, lite i taget. Sikta i mjölet och rör så att det inte bildas några klumpar.

  4. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd invändigt med dubbla bakplåtspapper som får gå upp över kanten.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min tills den stannat i mitten. Flytta upp kakan längre upp i ugnen och öka ugnsvärmen till 250°. Grädda kakan ytterligare ca 5 min, ytan ska bli lite lätt bränd men kakan ska vara ”vobblig”. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen tills nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Knäckig äppelpaj – bästa receptet