Egen basilika- och citronsill till midsommar
Recept på härlig sill till midsommar. En krämig basilika- och vitlökssill, den har kortare hållbarhet än vanlig inlagd sill och bör ätas inom 2–3 dagar, samt en fräsch citronsill med inslag av vanilj.
Basilika- och vitlökssill
-
1 förp
inläggningssill
- (420 g)
-
1
vitlöksklyfta
-
1 kruka
basilika
-
3 dl
crème fraiche
-
2 msk
majonnäs
-
2 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Citronsill med vanilj
-
2 förp
inläggningssill
- (à 420 g)
-
3
citroner
-
1 dl
ättiksprit
- (12 %)
-
1,5 dl
vatten
-
2,5 dl
strösocker
-
0,5
vaniljstång
Krämig basilika- och vitlökssill
-
Skär sillen i 2 cm breda bitar. Skala vitlöksklyftan.
-
Mixa basilika, vitlök, crème fraiche och majonnäs i en matberedare eller med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Blanda sås med sill.
-
Lägg sillen i en rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.
Citronsill med vanilj
-
Halvera och pressa saften ur 2 citroner, mät till 2 dl. Koka upp citronsaft, ättika, vatten och socker. Låt lagen kallna.
-
Skär sillen i sneda, 2 cm breda bitar. Skölj 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Varva sill och citronskivor i en burk med lock. Lägg ner vaniljstången i burken.
-
Sätt lock på burken och ställ den i kylen. Låt stå ca 2 dygn.