Bärgalette

Testa den här lite annorlunda pajvarianten - baka en fransk galette! Nyp ihop degen för hand eller använd matberedare monterad med en kniv. Om du gör degen i matberedare, bör smöret vara kylskåpskallt.
Lena Söderström
Bärgalette
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg - kylskåpskallt

Fyllning

  • 1 l jordgubbar - rensade, gärna små
  • 300 g körsbär
  • 250 g hallon
  • 1 msk Maizenamjöl
  • 4 - 5 msk strösocker

Till utbakningen

  • 2 msk vetemjöl

Till pensling

  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Till garnering och servering

  • florsocker

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa, tillsätt ägget och blanda ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 20 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Dela stora jordgubbar. Kärna ur körsbären. Blanda jordgubbar, körsbär, hallon, maizena och socker.

  4. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, till en rundel, cirka 30 centimeter i diameter.

  5. Lägg den på en stor pajform med bakplåtspapper. Nagga rundeln med en gaffel.

  6. Lägg på fyllningen, spara cirka 5 centimeter bred kant runtom. Vik kanten över och pensla den med gulan vispad med vattnet.

  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, cirka 30 minuter. Låt svalna. Garnera med siktat florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Lena Söderström Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök