Banoffeekladdkaka

En ljuvlig kladdkaka med marshmallows, salt kolakräm, banan och Daim. Missa inte denna!
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl

Topping

  • 1,5 dl sötad karamelliserad mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 digestivekex
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 stor banan
  • 1 dubbeldaim
  • minimarshmallows

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra och bröa pappret och kanterna.

  2. Smält smöret i en kastrull och rör ner strösocker, kakao, vaniljsocker och salt.

  3. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist vetemjölet. Rör till en slät smet och häll den i formen.

  4. Grädda kakan nedre delen av ugnen i 13–17 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den svalna i formen.

  5. Tillsätt lite salt till den karamelliserade mjölken och bred ut den på kakan, spara ev lite till garneringen. Smula över ett digestivekex.

  6. Vispa vispgrädden fluffig och klicka ut den på kakan. Skala och skiva bananen och lägg skivorna på grädden. Hacka Daimen och strö den över grädden tillsammans med marshmallows. Ringla över lite karamelliserad mjölk.

Vad tyckte du om receptet?