Bananpannkakor – enkelt och snabblagat recept

Recept på fantastiskt goda bananpannkakor. Börja dagen med en riktig energiboost och en glutenfri frukostfavorit! Bananpannkakor är nyttiga och riktigt goda och mättande. Perfekt för dig som tränar eller vill njuta utan mjöl och vanligt socker.
Allt om Mat
Bananpannkakor – enkelt och snabblagat recept
Foto: Pearl Åkesson

Bananpannkakor

  • 2 bananer
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör - eller rapsolja

Gör så här

  1. Skala och mosa bananerna med en gaffel i en bunke.

  2. Knäck äggen över bananerna och blanda till en smet, gärna med mixerstav. Tillsätt vaniljpulver och salt.

  3. Stek pannkakor av smeten i smör eller olja i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Använd gärna ett plättlagg med släpp lätt-beläggning!

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på lite lyxigare bananpannkakor? Testa det här receptet:

Ingredienser

 2 ägg

2 små bananer - mogna

85 g smör - smält plus lite extra till stekningen

2,4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljextrakt

2 msk socker

3 tsk bakpulver

3,3 dl vetemjöl

olivolja - till stekningen

Gör så här:

1. Knäck äggen i en bunke och mosa ner bananerna med en gaffel. Rör ner smält smör, mjölk och vaniljextrakt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ordentligt för att blanda dem; det ska bli en slät smet med små bitar av banan i. Om man vill göra i ordning smeten i förväg utesluter man bakpulvret och låter smeten stå i kylskåpet. Tillsätt bakpulvret strax innan du ska steka pannkakorna.

2. Smält en klick smör tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna på medelvärme till hög värme. Som alltid när man steker pannkakor blir den första inte så fin, men sedan går det lätt. Pannkakorna ska vara lite större än plättar och ganska tjocka, inte stora och tunna, så häll ca 2 msk smet i den heta stekpannan. Stek i 2–3 minuter tills bubblor bildas på ytan. Vänd pannkakan och stek på andra sidan i upp till en minut tills den har blivit gyllenbrun. Låt pannkakan glida över på en tallrik och håll den varm i ugnen.

3. Beroende på stekpannans storlek steker du pannkakorna i omgångar. De är godast om man äter dem så fort som möjligt.

Tips! Havregryn i smeten:

Att ha lite havregryn i smeten ger inte så stor smakskillnad, men gör dig mycket mättare. Dessutom är havregryn otroligt bra för vår kropp.Blanda i 1/2-1 dl havregryn i smeten. Låt smeten så ca 10 min så att havregrynen blir mjuka. Mixa med mixerstav.

Tips! Smaksättning:

Smaksätt gärna smeten med lite mald kanel eller kardemumma.

Tips! För dig som älskar bananpannkakor – testa kesoplättar!

Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj