Banankaka med misokolasås

Banankaka med misokolasås är en spännande dessert. Vit miso har en karamellig ton i sig som passar bra till kola-smaken. Såsen håller ca 2 veckor i kylen.

Banankaka med misokolasås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 75 g smör
  • banan - + 1
  • 2 ägg
  • 2 dl rårössocker
  • 2 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm kardemumma - mald
  • 0,5 msk sesamfrön

Till ca 3 dl sås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk miso - vit eller ljus

Tillbehör

  • vaniljglass
  • sesamfrön - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna. Skala och mosa 1 banan och blanda med smöret.

  2. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda majsstärkelsen med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Rör ner smör och banan i äggvispet och sikta ner majsstärkelsen. Blanda väl.

  3. Täck en liten långpanna, 20 x 30 cm, eller rund form, 24 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt.

  4.  Skala och skär 1 banan i skivor och lägg i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna.

  5. Kolasås: Blanda socker, sirap, grädde och vatten. Koka upp och sjud ca 8 min.Ta av från värmen och rör ner mison.

  6. Skär kakan i rutor. Servera med misokolasås, glass och sesamfrön.

Vad tyckte du om receptet?