Banankaka med misokolasås

Banankaka med misokolasås är en spännande dessert. Vit miso har en karamellig ton i sig som passar bra till kola-smaken. Såsen håller ca 2 veckor i kylen.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 75 g smör
  • banan - + 1
  • 2 ägg
  • 2 dl rårössocker
  • 2 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm kardemumma - mald
  • 0,5 msk sesamfrön

Till ca 3 dl sås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk miso - vit eller ljus

Tillbehör

  • vaniljglass
  • sesamfrön - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna. Skala och mosa 1 banan och blanda med smöret.

  2. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda majsstärkelsen med bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Rör ner smör och banan i äggvispet och sikta ner majsstärkelsen. Blanda väl.

  3. Täck en liten långpanna, 20 x 30 cm, eller rund form, 24 cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt.

  4.  Skala och skär 1 banan i skivor och lägg i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna.

  5. Kolasås: Blanda socker, sirap, grädde och vatten. Koka upp och sjud ca 8 min.Ta av från värmen och rör ner mison.

  6. Skär kakan i rutor. Servera med misokolasås, glass och sesamfrön.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!