Balsamvinägerrostade betor med getost, quinoa och rostade valnötter  

Balsamvinägerrostade betor med getost, quinoa och rostade valnötter är en god vegorätt. Betorna med sin lite jordiga smak matchas bra med balsamvinäger, apelsin och salt getost.  
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 8 rödbetor - stora, blanda gärna gula och röda
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 0,5 msk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl quinoa
  • 2 - 3 apelsiner
  • 1 dl valnötter
  • 1 rödlök
  • 200 g getost - gärna en lite finare sort
  • 70 g rucola
  • kvistar timjan - eller rosmarinkvistar

Dressing

  • 0,5 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 3 - 4 msk balsamvinäger
  • 2 msk timjan - eller rosmarin, finhackad
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skrubba rödbetorna noga. Skär dem i klyftor och lägg i en ugnssäker form. Ringla över vinäger, olja och honung. Strö över flingsalt och peppar. Rosta betorna mitt i ugnen 25–30 min tills de är mjuka och gyllene och vinägern har kokat in.

  2. Koka under tiden quinoan enligt anvisning på förpackning. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i filéer. Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna. Skala och skär löken i tunna skivor. Bryt eller skär osten i mindre bitar.

  3. Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och riv vitlöken. Vispa samman alla ingredienser.

  4. Ta rödbetorna ur ugnen och lägg upp dem på ett fat tillsammans med quinoa, getost, lök, rucola, apelsinfiléer och valnötter. Toppa med timjan eller rosmarin. Ringla över lite av dressingen och servera resten vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!