Baklava

Baklava kryddas med kardemumma, kryddnejlikor och kanel.
Elisabeth Johansson
baklava
baklava Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g valnötter
  • 100 g pistaschnötter
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 2 krm kryddnejlikor - malda
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 100 g smör
  • 12 filodegsark - (ca 30 x 40 cm)

Honungslag

  • 1 citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk honung - flytande

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötter och pistaschnötter grovt i matberedare. Blanda dem med socker, vaniljsocker och kryddor. Smält smöret. Skär filodegsarken i fyrkanter, 26 x 26 cm.

  2. Pensla bottnen på en form, 24 x 24 cm, med smält smör och lägg i fyra filodegsark. Pensla med smör mellan lagren. Strö över hälften av nötfyllningen.

  3. Lägg på fyra filodegsark till, penslade med smör emellan. Strö över resten av nötfyllningen och resten av filodegsarken, penslade med smör. Pensla även det översta degarket. Markera degen i små rutor med en vass kniv.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt baklavan svalna.

  5. Honungslag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 tsk saft. Koka upp alla ingredienser och sjud ca 3 min. Häll lagen över kakan och låt kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!