Bakade havregryn med äpple, russin och kanel

Recept på bakade havregryn med äpple, russin och kanel. En blandning mellan gröt och ­pudding. Det här blir en stor sats, men förvara i kyl och värm upp så mycket du vill ha åt gången, så har du frukost till hela veckan.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 msk smör - smält
  • 5,5 dl havregryn
  • 1 dl hasselnötter - grovhackade
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk kardemumma - nymald
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 5,5 dl havremjölk
  • 2 äpplen
  • 0,5 dl russin

Knaprig topping

  • 3 msk lönnsirap - eller honung
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl havrekärnor

Tillbehör

  • äppelmos - eller tunt skurna äppelskivor
  • havremjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med lite av det ­smälta smöret.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg och mjölk.

  4. Kärna ur äpplet och skär det i grova bitar. Varva äpple och ­russin med de torra ingredienserna i formen. Häll över äggblandningen och se till att den blir jämnt ­fördelad.

  5. Blanda alla ingredienser till ­toppingen och fördela den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills ”puddingen” har stannat och  fått fin ­gyllenbrun färg. Låt svalna något före servering.

  6. Servera med äppelmos eller skivade äpplen och havremjölk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!