Bakade betor med svarta vinbär

Bakade betor med svarta vinbär är en god och grön rätt på julbordet. Sötman och syran i svarta vinbär är en perfekt match till bakade betor.

Pernilla Lundberg
Bakade betor med svarta vinbär
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 3 rödbetor
  • 3 gulbetor
  • 3 polkabetor
  • 5 dl rödbetsjuice - Kung markatta
  • 1 dl vinbär - svarta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk flingsalt

Picklade svarta vinbär

  • 3 dl vinbär - svarta, frysta
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Dragonolja

  • 70 g spenat
  • 40 g dragon
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Garnering

  • dragon

Gör så här

  1. Picklade svarta vinbär: Koka upp ättika, socker och vatten. Häll den heta lagen över vinbären. Låt stå i kylen ca 12 timmar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Lägg rödbetsjuice och vinbär i en kastrull. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Sila.

  3. Lägg betorna i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna. Skala och skär betorna i mindre bitar.

  4. Dragonolja: Mixa spenat, dragon och olja i en mixer. Sila genom ett kaffefilter.

  5. Blanda betorna med rödbetsdressingen och flingsalt. Toppa med de picklade svarta vinbären, dragonolja och garnera med dragon.

Vad tyckte du om receptet?