Bakad röding med pressad savojkål

Rödingfiléerna är tillagade i låg temperatur under relativt lång tid i ugnen. Kan du inte ställa in din ugn på 75 ° går det i stället att tillaga fisken i 100° och förkorta tillagningstiden. Det viktiga är innertemperaturen på 52° för att fisken ska bli saftig och smakrik. För att fisken ska få en fin rund form rullas den in i aluminiumfolie.

Tom Sjöstedt
Bakad röding med pressad savojkål
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer - (ca 600 g) som varit frysta i minst 3 dygn
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker

Pressad savojkål

  • 1 savojkålshuvud - litet (600 g)
  • 1 gul lök
  • 3 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk dillfrön

Garnering

  • 0,75 vattenkrasse - ask
  • 16 dillvippor
  • 1 msk olivolja
  • citronskal - rivet
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär kålen i klyftor och skär bort roten. Skala och skiva löken. Koka kål, lök och dillfrön i vattnet med salt ca 10 min. Låt kål och lök rinna av.

  2. Lägg kålen i en liten plastfolieklädd form och pressa bort överflödig vätska. Lägg en tyngd på kålen så att den pressas ihop ordentligt. Ställ formen i kylen att kallna, ca 8 timmar.

  3. Skär bort skinnet från rödingen. Blanda salt och socker. Strö blandningen på fisken. Låt ligga i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 75°.

  4. Torka av fisken med hushållspapper. Fördela dillen på rödingen. Lägg ihop dem två och två. Rulla in fisken i aluminiumfolie och lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, till 52° innertemperatur.  Låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?