Bakad röding med pressad savojkål
I kyl: 8 timmar
I ugn: 40 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Rödingfiléerna är tillagade i låg temperatur under relativt lång tid i ugnen. Kan du inte ställa in din ugn på 75 ° går det i stället att tillaga fisken i 100° och förkorta tillagningstiden. Det viktiga är innertemperaturen på 52° för att fisken ska bli saftig och smakrik. För att fisken ska få en fin rund form rullas den in i aluminiumfolie.
Ingredienser
-
4
rödingfiléer
- (ca 600 g) som varit frysta i minst 3 dygn
-
1 msk
salt
-
1 tsk
strösocker
Pressad savojkål
-
1
savojkålshuvud
- litet (600 g)
-
1
gul lök
-
3 l
vatten
-
0,5 dl
salt
-
1 msk
dillfrön
Garnering
-
0,75
vattenkrasse
- ask
-
16
dillvippor
-
1 msk
olivolja
-
citronskal
- rivet
-
svartpeppar
- nymald
Gör så här
-
Skär kålen i klyftor och skär bort roten. Skala och skiva löken. Koka kål, lök och dillfrön i vattnet med salt ca 10 min. Låt kål och lök rinna av.
-
Lägg kålen i en liten plastfolieklädd form och pressa bort överflödig vätska. Lägg en tyngd på kålen så att den pressas ihop ordentligt. Ställ formen i kylen att kallna, ca 8 timmar.
-
Skär bort skinnet från rödingen. Blanda salt och socker. Strö blandningen på fisken. Låt ligga i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 75°.
-
Torka av fisken med hushållspapper. Fördela dillen på rödingen. Lägg ihop dem två och två. Rulla in fisken i aluminiumfolie och lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, till 52° innertemperatur. Låt kallna.