Bakad purjolök med löjrom och smulat ägg

Bakad purjolök med löjrom, smulat ägg, levain, dill och crème fraiche ät en läcker rätt på påskbordet. Söt lök, salt rom och krispig levain är så gott tillsammans. Här kan du välja hur lyxig du vill göra rätten beroende på vilken rom du väljer.
Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 purjolök - stor
  • 50 g smör
  • 4 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 ägg - hårdkokta
  • 4 skivor levain - tjocka eller ljust surdegsbröd, gärna dygnsgammalt
  • 100 g löjrom - sikrom eller stenbitsrom
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl gräslök - finhackad
  • 1 dl dill - grovhackad
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort det gröna från purjolöken och spara till något annat. Skär den vita delen i fyra bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fördela 25 g smör i klickar över löken och krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  2. Tillaga mitt i ugnen 20–25 min, tills löken är helt mjuk och börjar få lite färg. Dra bort de yttersta bladen om de har fått för mycket färg. Ta ut och låt svalna ca 10 min.

  3. Skär bort kanterna från brödet och skär bröden i tunna strimlor. Stek strimlorna gyllenbruna i 25 g smör och krydda med 2 krm salt. Låt kallna.

  4. Skala och grovriv äggen. Toppa purjolöken med bröd, rom och crème fraiche i klickar, ägg, gräslök och dill. Strö över flingsalt och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!