Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås

Bakad portobellosvamp med yoghurt- och granatäppelsås kan både vara en lättare lunchrätt, eller del av en plockmiddag. Smakrik svamp toppas med en härlig och örtig sojafyllning.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 8 portabellosvampar - medelstora
  • 150 g sojabitar - torkade eller torkad sojafärs
  • 1 burk svarta bönor - (400 g)
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl bladpersilja
  • 2 msk olivolja - kallpressad + 1 msk
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Yoghurtsås

  • 2 dl yoghurt - växtbaserad, t ex havreyoghurt
  • 1 dl myntablad
  • 1 granatäpple
  • 2 krm salt

Topping

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Förväll sojabitarna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Skölj de svarta bönorna i kallt vatten. Hacka valnötterna. Finhacka persiljan.

  2. Fräs sojabitarna i 2 msk olja tillsammans med bönor och valnötter. Blanda i persiljan och krydda med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.

  3. Ta bort foten på svamparna och borsta dem. Pensla med 1 msk olja runt om, lägg dem med undersidan uppåt i en ugnssäker form. Fördela sojafräset på svampen. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  4. Yoghurt- och granatäppelsås: Grovhacka myntan. Skär av toppen och botten på granatäpplet. Skär raka snitt, från toppen till botten, runt om hela granatäpplet där du ser “hinnor”. Bryt sedan loss klyftor och pilla loss kärnorna. Blanda ihop ingredienserna till yoghurtsåsen.

  5. Servera svampen med yoghurtsås och gärna en grönsallad vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!