Bakad lax med smak av sumak, mynta och mandel

Sumakbakad lax med mynta, ärter och mandel är en saftig och smakrik rätt. Sumak är en syrlig krydda från Mellanöstern. Den säljs i välsorterade matbutiker, i specialbutiker med Mellanösternutbud och på nätet.
Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn
  • 1 vitlöksklyfta - stor
  • 1 msk sumak
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 400 g ärtor - frysta
  • 50 g smör
  • 2 dl mynta - hackad (kruka, ej från friland)
  • 75 g sötmandel - rostad, grovhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ta bort eventuella ben från laxen. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop vitlök, sumak, olja, citronsaft och spiskummin. Lägg laxen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Massera in kryddblandningen i fisken.

  2. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills fiskens innertemperatur är 55°.

  3. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar kola. Sväng runt ärter, mynta och mandel i smöret och fördela över laxen. Servera laxen varm eller ljummen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!