Baguetter med vallmofrön

Recept på saftiga baguetter. Fördeg och lång jästid ger goda baguetter.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 3 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 2,5 dl vetemjöl special - eller Manitoba cream
  • 3 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special - eller Manitoba cream, ca
  • 1,5 tsk havssalt
  • vatten
  • vallmofrön - blå

Gör så här

  1. Fördeg: Vispa jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt vetemjölet och rör om till en lös smet. Täck med plastfolie och låt stå och jäsa 4 timmar i rumstemperatur.

  2. Degsättning: Blanda fördeg med jäst, vatten, grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget av mjölet tills degen är smidig, cirka 10 minuter. Arbeta till sist in saltet ett par minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten i kylen.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Vik degen i ett treslag*). Täck över med bakduk och låt den vila 20 minuter.

  4. Dela degen i tre bitar och forma varje del till en avlång baguette. Låt bröden jäsa på baguetteplåt, cirka 45 minuter. Klipp små flikar eller snitta bröden. Pensla eller spreja bröden med vatten och strö över vallmofrön. Sätt in plåten på gallret i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden, cirka 25 minuter. Spraya dem en gång till under gräddningen. Låt svalna på bakgaller utan bakduk för en spröd yta.

  5. *) Treslag: Platta försiktigt ut degen till en rektangel och vik in kortsidorna mot mitten.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!