Baguetter med oliver och rosmarin

Enkelt och gott recept på baguette. Bakas samma dag som festen.

Liselotte Forslin
Baguetter med oliver och rosmarin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 dl kalamataoliver - utan känor
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 10 - 11 dl vetemjöl special - (600–660 g)
  • 2 msk rosmarin

Gör så här

  1. Hacka oliverna. Smula jästen i en bunke, gärna till en matberedare med degkrokar. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, mjöl och rosmarin och arbeta ihop till en mjuk deg, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand.

  2. Jäs degen under bakduk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 275°.

  3. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper, knåda inte. Platta ut degen till en rektangulär platta stor som ett A4-ark. Strö på oliverna och tryck till försiktigt. Dela degen i tre delar på längden med mjölad degskrapa eller kniv. Vrid hastigt varje del till en tvinnad baguette. Jäs ytterligare ca 10 min.

  4. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 15 min. Stäng av värmen och låt baguetterna stå kvar i ytterligare ca 15 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?