Baguetter med oliver och rosmarin

Enkelt och gott recept på baguette. Bakas samma dag som festen.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 dl kalamataoliver - utan känor
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 10 - 11 dl vetemjöl special - (600–660 g)
  • 2 msk rosmarin

Gör så här

  1. Hacka oliverna. Smula jästen i en bunke, gärna till en matberedare med degkrokar. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, mjöl och rosmarin och arbeta ihop till en mjuk deg, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand.

  2. Jäs degen under bakduk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 275°.

  3. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper, knåda inte. Platta ut degen till en rektangulär platta stor som ett A4-ark. Strö på oliverna och tryck till försiktigt. Dela degen i tre delar på längden med mjölad degskrapa eller kniv. Vrid hastigt varje del till en tvinnad baguette. Jäs ytterligare ca 10 min.

  4. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 15 min. Stäng av värmen och låt baguetterna stå kvar i ytterligare ca 15 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!