Klassiska baguetter

Kanske det mest franska av alla bröd! Underbart att se alla morgonpigga fransmän köpa sina baguetter från det egna favoritbageriet.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 14 dl vetemjöl special - ekologiskt (spara cirka ½ dl till utbakning)

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke eller i en degblandare. Häll på vatten, salt och olivolja. Arbeta in lite i taget av mjölet. Arbeta degen smidig i 5–10 minuter. Sätt plastfilm över bunken eller lägg på en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Dela degen i tre bitar. Baka ut till tre längder, lägg längderna på en vågig baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Låt baguetterna jäsa i 40 minuter under en bakduk.

  4. Pensla längderna med kallt vatten, pudra med lite mjöl och skåra dem med en vass kniv. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt baguetterna svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: 5 köksredskap du behöver för att lyckas med ditt brödbak

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!