Baconstekt fläskfilé - recept

Fläskfilé lindad i bacon med ugnsrostad potatis och steklök - perfekt helgmat!
Lena Söderström
Baconstekt fläskfilé - recept
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 - 700 g fläskfilé
  • 1 tsk salt - ca
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 1 tsk dragon - finhackad
  • 1 pkt bacon
  • 2 msk smör

Ugnsrostad potatis och steklök

  • 1 påse steklök - cirka 250 g
  • 1 vitlök - hel
  • 800 g potatis - liten, vältvättad
  • 3 - 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Till servering och garnering

  • senap
  • dragonblad - hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Putsa filén. Gnid in den med salt, peppar och vitlök. Strö över finhackad dragon.

  3. Lägg baconskivorna runtom köttet, fäst med tandpetare om det behövs.

  4. Bryn köttet runtom i smöret i en stekpanna så att baconen får fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in köttermometern i filén in i den tjockaste delen av köttet.

  5. Stek köttet klart i mitten av ugnen till 70 grader innertemperatur.

  6. Ugnsrostad potatis och steklök: Sätt ugnen på 225 grader. Skala steklöken. Dela vitlöken, den behöver inte skalas. Blanda steklök, vitlök, potatis och olja i en ugnssäker form. Smula över saltet.

  7. Sätt formen i nedre delen av ugnen och rosta i cirka 25 minuter, eller tills potatisen är mjuk, rör om 2-3 gånger under tiden.

  8. Servera med senap. Garnera med färsk dragon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs mer: Toast Skagen med löjrom