Baconlindad kalkonfilé med sherrysås, rostad fänkål och fikonsallad

Recept på baconlindad kalkonfilé. Kalkonen blir saftig när den steks i ugnen under ett skyddande bacontäcke.

Petra Lindstrand
Baconlindad kalkonfilé med sherrysås, rostad fänkål och fikonsallad
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1,2 kg kalkonfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 pkt bacon - (140 g)

Sås

  • 2 dl halvtorr sherry
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3 msk konc kalvfond
  • skyn - från kalkonen
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Potatis

  • 12 potatisar - stora (ca 1,3 kilo)
  • 100 g smör
  • 1,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 2 fänkålsstånd
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 kruka timjan
  • 1 dl ströbröd - gärna panko

Sallad

  • 150 g rödkål
  • 2 tsk champagnevinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 6 fikon
  • 75 g västerbottensost
  • 150 g salladsmix
  • 1 msk olivolja

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Torka av och krydda köttet med salt och peppar. Bryn runtom i smör i het panna. Ta upp köttet och låt vila ca 10 min. Linda in köttet med baconskivor. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 50 min.

  2. Sås: Häll sherryn i stekpannan efter kalkonen och koka ihop ca 1 minut. Tillsätt grädde, vatten och fond och låt sjuda ca 3 min. Häll i skyn efter kalkonen. Krydda med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

  3. Höj ugnsvärmen till 200°. Skrubba potatisen noga. Skiva den tunt, gärna på mandolin. Smält smöret och blanda hälften med potatisskivorna. Smörj en muffinsplåt med tolv hål med smör. Lägg ihop skivorna och packa dem tätt i muffinsfacken. Pensla med resterande smör. Strö över 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Blanda med olja i en ugnssäker form. Finhacka timjanen och strö över fänkålen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga potatis och fänkål mitt i ugnen ca 20 min.

  5. Ta ut muffinsformen och strö ströbrödet över potatisen. Tillaga potatis och fänkål ytterligare ca 10 min.

  6. Sallad: Ansa och finstrimla rödkålen. Krama in vinäger och salt i rödkålen. Skär fikonen i tjocka skivor. Smula osten grovt. Lägg upp salladen på ett fat. Vänd ner rödkålen. Fördela fikon och ost ovanpå. Ringla över olja.

  7. Skär kalkonen i skivor. Värm såsen och mixa den skummig. Servera kalkonen med sås, potatisbakelse, fänkål och sallad. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?